Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Entrevistes

Claudio Martínez Mehner: ''Banyoles és un lloc idoni per al treball musical''

Entrevista al reputat pianista i professor, després del seu pas per l'Ateneu-CMEM
29/06/2013

El reputadíssim pianista i professor hispano-alemany Claudio Martínez Mehner ha estat el convidat especial del Quartet Gerhard en el seu segon concert com a artista resident Bunge 2013 de l’Auditori de l’Ateneu. Coincidint amb el recital, aquest sol·licitat mestre resident a Basilea (Suïssa) ha ofert a més sengles cursos internacionals de música de cambra i piano a l’Ateneu-CMEM als quals hi han assistit alumnes d’Atenes, Berlin o Madrid. Aprofitem l’avinentesa per entrevistar a aquesta autèntica autoritat musical.

 

Què t’ha semblat Banyoles?

Doncs si t’he de dir la veritat només he tingut temps de conèixer-ne tres llocs: l’Ateneu, la Plaça Major i l’estany, però és suficient per adonar-se’n que és un lloc molt especial, idoni per al treball artístic.

 

I l’Auditori de l’Ateneu?

Té una atmosfera especial, m’ha agradat molt treballar-hi. No l’he pogut escoltar des del punt de vista del públic però comparant-lo amb d’altres auditoris de les mateixes característiques dedicats sobretot a la música crec que aquest és un dels més ben fets que he vist a l’estat. Acústicament funciona a la perfecció.

 

Has sigut el convidat especial, especialíssim, del Quartet Gerhard en el seu segon concert com a grup resident 2013 del nostre Auditori, què ens en pots dir d’ells?

És un grup que ara mateix està començant a desenvolupar una fase molt interessant. El què em sembla increïble dels Gerhard és que han arribat ja a un límit molt alt, i això no és un límit sinó un principi. Es nota que ara estan desenvolupant ja un altre nivell de qualitat. I encara hi ha un potencial increïble en el quartet, tenen un entusiasme desbordant, treballen moltíssim i estan en les millors mans possibles [el prestigiós violinista Rainer Schmidt, del Hagen Quartett]. El pronòstic no pot ser més favorable. Treballar amb ells ha estat molt agradable, hem treballat tot el què hem volgut i pogut, i per tant això haurà estat només un principi: farem més quintets junts.

 

No et prodigues molt en concerts però el que has ofert amb els Gerhard ha deixat impressionat el públic de l’Auditori de l’Ateneu. Com et vas sentir en aquest concert?

Hem treballat tant als assajos i hem deixat tan clar com havíem de reaccionar davant l’obra que el concert al final ha estat com un assaig més, cosa que és poc habitual.

 

Tu que estàs en contacte permanent amb els joves talents catalans i espanyols, alguns dels quals han pres part en els teus cursos de Banyoles, que en penses del nivell de les noves generacions dels nostres músics?

Està pujant constantment, no només a nivell instrumental, també de recerca cultural, a nivell de recerca real en la partitura, d’una interpretació molt més ben informada històricament. I sobretot noto que cada cop hi ha més interès en la música de cambra i menys en l’àmbit solista, que no deixa de ser una reacció molt realista davant la situació actual. Però jo recordo que en els meus temps això no era així, en què hi havia un gran nombre de pianistes que creien que tot es resumia en guanyar concursos i tocar com a solistes. Avui això ja no és així, la realitat és molt més rica i refrescant.

 

Tu que vius a Suïssa, com veus la situació cultural i musical del nostre país?

Doncs en realitat cada cop millor, sobretot comparat amb el què passava en aquest país ara fa trenta anys, en què Espanya era una mena de microclima en el qual qui feia música ho feia malgrat el sistema i no pas gràcies al sistema. Avui això ja no passa, i només has de veure l’altíssim percentatge de músics espanyols que hi ha a les joves orquestres europees. A Basilea, sense anar més lluny, la comunitat d’estudiants de música estrangers més gran és l’espanyola. Veiem que hi ha instrumentistes de vent espanyols a orquestres d’arreu del món i ara també de corda, cosa impensable a la meva època.

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya