Subscriu-te a la
 
HISTÒRIC > Altres (2015 - )

Club de Lectura: El malaguanyat, de Thomas Bernhard

Activitat paral·lela als concerts de l'artista resident de l'Ateneu-CMEM 2017, la pianista Gabriela Montero.

Data12/12/2017

Hora19:00h

Lloc Museu Darder (Banyoles)

Thomas Bernhard
(Heerlen, Holanda, 1931 – Ohlsdorf, Àustria 1989)

Poeta, novel·lista i dramaturg. Considerat com l'escriptor austríac més important de la segona meitat del segle XX. Marcat per una infància de grans carències econòmiques, afectives i amb problemes de salut, Bernhard va viure gran part d'aquesta amb els seus avis materns a Viena i Salzburg. Degut a una malaltia pulmonar crònica, Bernhard va estar internat en un sanatori durant 3 anys, una experiència que el va reconciliar amb els estudis: es va preparar com a músic i actor en el Mozarteum de Salzburg i seguidament va començar la seva carrera com a escriptor.

En la seva última voluntat, Bernhard va prohibir qualsevol posada en escena de les seves obres i la publicació de la seva obra inèdita a Àustria. La seva mort fou anunciada després del seu funeral.
Les seves obres solen ser característics monòlegs solitaris que expliquen, a un oient callat, les seves opinions sobre l'estat del món. «Tot és ridícul, quan un pensa en la mort», va ser el seu comentari quan va rebre un menor Premi Nacional d'Àustria el 1968, que va donar lloc a un dels molts escàndols públics que causà al llarg dels anys i que es va convertir en part de la seva fama. Moltes de les seves obres -sobretot Plaça dels Herois (1988)- van topar amb les crítiques de cercles conservadors, que afirmaven que tacaven la reputació d'Àustria.

Amb la novel·la El malaguanyat (1983) l'autor reflexiona sobre l'admiració i la frustració que implica percebre el geni en un altre, amb l'excusa del suïcidi d'un amic i la passió que els unia: el piano i el virtuós intèrpret Glenn Gould.

 

Condueix: Albert Torrescasana

Coorganitza: Biblioteca de Banyoles

Col·labora: Museu Darder

 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya