Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies

Entrevista al Quartet Gerhard, que actua aquest diumenge a Serinyà

És un dels grups de moda de la música de cambra a casa nostra
22/02/2012

És sense cap mena de dubte un dels grups de moda de la música de cambra a Catalunya i una nova mostra del moment dolç que viu el quartet de corda a casa nostra. És el Quartet Gerhard, que integren Lluís Castan i Judit Bardolet als violins, Miquel Jordà a la viola i Jesús Miralles al violoncel, i que està decidit a recollir el testimoni dels seus mestres, els pioners Quartet Casals. Aquesta jove formació està a punt d'emprendre una important gira, inclosa en la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya i el Pla de Concerts de Joventuts Musicals d'Espanya, que la portarà a Sant Cugat, Blanes, Súria, Sant Boi, Moià, Moià, Tarragona, Torroella i finalment Serinyà, on actuarà aquest proper diumenge 26 de febrer a les 19h a l'església de Sant Andreu dins la temporada de concerts a comarca Música i patrimoni al Pla de l'Estany. Abans de començar la gira els membres del quartet responen a les preguntes que els suggereix Nona Arola, de Joventuts Musicals de Catalunya.

 

Heu estat guardonats recentment al Concurs Permanent de Joves Intèrprets de Joventuts Musicals d'Espanya. Com el vau viure? Quins records us porta?

Va ser una experiència molt enriquidora, vam poder mostrar el nostre treball i ens sentim molt satisfets del resultat. 

 

Heu fet concerts al nostre circuit arrel del premi. ¿ Com valoreu la projecció que suposa aquesta part del premi?

És un pas molt important per nosaltres, ho valorem positivament i intentem aprofitar-ho al màxim. Gràcies a JM de Catalunya i d'Espanya tenim la oportunitat de fer concerts arreu del País i d'aquesta manera culminar el nostre treball.

 

Creieu que els concursos són importants o indispensables per a la carrera d'un jove músic?

El que és indispensable per formar part del circuit musical és donar-se a conèixer. I amb la quantitat d'oferta que hi ha, els concursos són una plataforma que cal tenir en compte. 

 

També heu estat en relació amb JM d'Alemanya. Com ho recordeu?

Doncs la veritat és que en tenim un record immillorable. Tot just quan començàvem ens vam apuntar al Campus Internacional de Música de Cambra que ofereixen a Weikersheim. Vam poder treballar intensament amb grans professors com el Quartet Casals, Vogler Quartett, Heime Müller i Gerhard Schulz. Arrel d'aquesta experiència, ens va sortir un concert al Festival Mozart de Würzburg, una beca per tornar al Campus l'any següent, on ens van premiar com a "grup novell més prometedor 2011". Estem molt agraïts a JM d'Alemanya pel seu suport i la seva tasca.

 

Com vau decidir formar un quartet de corda? Com va ser l'elecció del nom?

Arrel de l'amistat que tenim des de fa molt de temps, un estiu ens vam trobar per passar uns dies junts, tocar, i al final de l'estada vam organitzar un "concertet". L'experiència va ser intensa, i molt especial, de manera que al cap de poc temps tots quatre vam decidir apostar per aquest camí. No sabem com serà en el futur, però en aquell moment vam tenir la certesa que aniria molt bé.  Pel que fa al nom, vam dedicar tota un tarda a trobar-ne un amb el qual ens identifiquéssim. El curiós de tot plegat és que arran d'aquesta decisió vam descobrir Robert Gerhard, un gran compositor, políticament compromès i musicalment inconformista.

 

Creieu que la música de cambra està prou valorada al nostre país? O és encara una assignatura pendent?

En absolut! Si alguna cosa notem és un interès creixent per la música de cambra. Cada cop som més els joves que ens dediquem a la música de cambra fulltime. I a Espanya aquest canvi de mentalitat ve donat gràcies a grups com el Quartet Casals o el Cuarteto Quiroga, per la seva faceta concertística i pedagògica.

 

Un director?

Harnoncourt, Gardiner, Frans Brüggen, Mariss Jansons.

 

Un solista?

Benedetti Michelangeli, Miguel Da Silva, Anner Bylsma.

 

Un grup de cambra?

Hagen Quartett, Quartet Casals, dels quals hem tingut la sort d'aprendre.

 

Un compositor? 

Haydn, Beethoven i Schubert.  

 

Parleu-nos una mica del programa que fareu a la gira i per què l'heu elegit

Oferirem un programa amb obres de Haydn, Montsalvatge i Ravel. De Haydn oferirem el quartet op.20/2 en Do Major, on l'autor busca consolidar l'estructura formal del que serà el quartet de corda. De Montsalvatge oferirem el seu Cuarteto Indiano en homenatge al centenari del seu naixement. Una obra amb tocs caribenys pertanyent a la seva època antillana. El quartet de Ravel és una obra cabdal en el gènere, que va escriure quan estudiava a París i que va causar un gran rebombori, ja que el llenguatge impressionista que utilitza només va rebre recolzament de C. Debussy. Hem buscat un programa atractiu i que esperem agradi a la gent.

 

Quins són els vostres pròxims compromisos professionals?

Entre els propers compromisos tenim un concert a Konstanz (Alemanya), que retransmetran per la ràdio. Aquí a Catalunya debutem a L'Auditori de Barcelona, repetim a la Temporada de Primavera de l'Auditori "Josep Carreras" de Vila-seca i participem a la 2a conferència internacional "Robert Gerhard", organitzada a Valls pel Centre R.G.

 

Quines us agradaria que fossin les vostres fites professionals immediates?

Poder continuar oferint concerts durant molt de temps.

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya