Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies

Entrevista a Carlos Almoril, que actua aquest proper diumenge a Camós

El jove guitarrista té un excel·lent record de Banyoles, on va obtenir un prestigiós premi
13/03/2012

El jove guitarrista Carlos Almoril està a punt de començar una gira de recitals per diferents localitats catalanes a través de la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya i que el portarà fins a Camós, on oferirà un concert a l'Hotel "La Sala" el diumenge 18 de març a les 19h. El seu concert a Camòs serà el seté de la temporada "Música i patrimoni al Pla de l'Estany" d'enguany. I just abans de començar la seva gira en Carlos conestat les preguntes que li formula Nona Arola, de JMC. Com veureu recorda bé la seva estada a Banyoles, on el 2010 va aconseguir un premi dins del prestigiós Concurs Permanent de Joves Intèrprets que va acollir l'Ateneu.

 

Vas guanyar fa poc el Concurs Permanent de JM. Com ho vas viure? Quins records et porta?

Corregeixo un petit detall, que encara que sona millor guanyar, vaig obtenir el 2 º premi en el Concurs Permanent. En realitat encara que sona a tòpic, la veritat és que l'experiència va ser increïble. En aquella edició em vaig retrobar a Banyoles amb vells amics, amb els quals ja havia coincidit en altres concursos, el que va fer que l'ambient durant els dies de competició fossin molt saludables. Destacaria sobretot el "bon rotllet" que hi va haver entre els participants així com també als organitzadors, que estiguessin bolcats amb nosaltres perquè tot estigués perfecte. Quant al musical, els concursos sempre et donen l'oportunitat de mostrar el teu treball i escoltar el dels altres, cosa que considero molt important, perquè de qualsevol músic pots aprendre, encara que no sigui del teu mateix instrument. Recordo no només anar a veure els meus companys de guitarra, sinó també als executants de corda fregada, que se celebrava a la vegada. En conclusió, la meva experiència, tot i estar fora de casa i ser extraordinària, va ser molt humana, que per mi és el que fa grans aquests esdeveniments, l'experiència humana.

 

Has fet concerts al nostre circuit arran del premi?. Com valores la projecció que suposa aquesta part del premi?

Ara mateix no recordo molt bé quants n'he fet ja, però això és senyal que han estat bastants. He visitat molts llocs d'Espanya que no coneixia (només d'oïda, jeje) i viatjar és una cosa que m'encanta. Aquesta de Catalunya és la tercera gira que faré i també he fet diversos concerts solts. Per a un músic jove no hi ha millor premi que aquest, perquè els diners van i vénen, però l'experiència és l'únic que queda, i quina experiència és tocar 5 concerts en 6 dies!. Per tant, el premi d'aquest concurs crec que va molt més enllà del valor econòmic, i que li permet a un desenvolupar-se i deixar-se anar damunt d'un escenari, que és al cap i a la fi per al que hem estudiat tants anys i anys.

 

Creus que els concursos són importants o indispensables per a la carrera d'un jove músic?

Crec que els concursos són una mica una arma de doble tall; m'explico, ni per guanyar ets el millor, ni per no guanyar ets el pitjor, simplement és un cúmul de moltes circumstàncies. El tenir més o menys premis no fa que un sigui millor o pitjor músic, però tal com està muntat el sistema, per al currículum, el qual està bàsicament format per estudis i per concerts i premis, es fa totalment necessari a l'hora d'aconseguir treball ja que és la teva carta de presentació davant dels ulls de persones totalment desconegudes, fins que un aconsegueix fer-se un nom. Però per fer-se'l cal fer concursos, que són els que t'obren les portes a concerts i sales més importants, i fer-se un nom dins el panorama musical.

 

Formes part d'algun grup de cambra o et centres més en la teva carrera com a solista?

Ara mateix tinc un duo de guitarra amb un company de València, Albert de Blas, ja que vam estudiar junts a la Hochschulefür Musik Franz Liszt Weimar. Portem tocant 6 mesos i estem preparant-nos per a fer un màster d'aquesta especialitat. Tinc més projectes de música de cambra, però de moment són només això, projectes, idees, però que pinten molt bé. Considero la música de cambra molt important, de fet és més fàcil aconseguir concerts com a duo que com a solista. En principi, estic més centrat actualment en la tasca de solista, però la tendència és a igualar-se en el futur, compaginant ambdues.

 

Creus que la música de cambra està prou valorada al nostre país? O és encara una assignatura pendent?

La veritat és que no sabria què respondre, ja que la meva experiència professional com a música de cambra ha estat a Alemanya, on porto 2 anys vivint (i els que em queden ...) i també com a guitarrista mai he tingut tanta experiència a Espanya a nivell professional, amb la qual cosa no m'atreveixo a donar una resposta. El que sí que podria afirmar és que en general la música clàssica és l'assignatura pendent de la majoria de la gent d'aquest país, perquè no em canso d'anar a concerts de gent extraordinària però desconeguda i les sales difícilment s'omplen. Des de JM es fa una tasca increïble per a això, però crec que aquest esforç no és suficient, ja que la música clàssica de moment està molt limitada a un sector molt petit de la població. Crec que seria bo que les institucions educatives li donessin a la música clàssica la importància que té dins l'educació, cosa que si mirem en l'Antiga Grècia, la música era de les primeres disciplines que s'aprenien. Jo, per la meva part, intento contribuir amb el meu granet de sorra amb la gent que tinc al voltant i intento difondre la meva música a tothom que puc.

 

Un director?

Gustavo Dudamel

 

Un solista?

Ricardo Gallén

 

Un grup de cambra?

La veritat és que no tinc un grup fetitxe, n'acostumo a escoltar molts de diferents, normalment segons la gravació que tinc.

 

Un compositor?

César Franck

 

Parla'ns una mica del programa que faràs a la gira i de perquè el vas triar

La veritat és que el programa que porto és una mica complex i variat estilísticament. En les gires sempre intento barrejar una mica de música clàssica "popular" com ara Records de Alhambra de Tàrrega amb peces de major nivell intel·lectual i tècnic com poden ser les sonates de Ponce i Ginastera. També porto música contemporània, tant atonal com la Sonata op. 47 de Ginastera i una altra una mica més impressionista. Faig també una peça molt virtuosa de Giulio Regondi i música de caràcter espanyol. Per tant, la meva idea i el meu objectiu és fer un concert amè per al públic i anar intercalant peces més conegudes a les quals la gent està més acostumada, amb peces de més nivell perquè entre la barreja de diferents sonoritats cadascun pugui gaudir i descobrir el que a cadascú més li agradi.

 

Quins són els teus pròxims compromisos professionals?

En la meva agenda de moment només tinc els concerts de JM i el Concurs Permanent programat, amb dates concretes, però seguiré fent concursos tant a Espanya com a l'estranger, ja que el secret per guanyar algun concurs és anar a molts .... He, he.

 

Quines t'agradaria que fossin les teves metes professionals immediates?

Doncs de moment estic acabant el Master of Music de guitarra amb el professor Ricardo Gallén i obtenir el títol de Konzertexam, és a dir, vull continuar estudiant amb aquest professor aquí a Alemanya i compaginar-ho amb la meva activitat professional de concursos i concerts. Actualment també treballo en una escola de música aquí a Alemanya, agafant experiència, perquè en el futur el meu somni és convertir-me en un professor de referència.

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya