Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies

Dácil López protagonitza un apassionat homenatge a les compositores del jazz

Va reinterpretar cançons de quatre grans dames afroamericanes
11/03/2012

Dácil López va protagonitzar ahir un recital d'alt voltatge a l'Auditori de l'Ateneu acompanyada pels membres del seu quartet. A l'auditori banyolí hi presentava el seu espectacle 4 WOMEN, que a més servia d'acte de clausura del Dia Internacional de les Dones. 4 WOMEN és el resultat d’un projecte sempre en moviment de Dàcil López, vocalista i compositora, precisament sobre la figura de la cantant de jazz com a compositora. L'espectacle gira al voltant de 4 dones, 4 intèrprets, 4 creadores excepcionals que compartien el fet racial i la condició de gènere, en una època en què no era fàcil ni ser negra ni ser dona.

 

Durant el seu intensíssim recital Dácil va oferir versions molt personals de temes d'aquestes quatre artistes afroamericanes: Billie Holliday, Nina Simone, Abbey Lincoln i Jeanne Lee. Totes quatre van expressar la seva diferència amb la música, ja fos jazz, blues, rhythm & blues o gospel, llegant stàndars memorables per a la història de la música, revertint els clixés establerts del moment. Totes quatrees mourien amb les seves composicions entre la lluita pels drets civils de la seva comunitat i els problemes propis d’una existència femenina prou complicada i exposada.

 

I així, Dácil López va posar veu a temes tan punyents de Billie Holiday com aquell en què li prega a l’espòs infidel que no l’abandoni (“Don’t Explain”) o aquell altre en què denuncia els estranys fruits que donaven els arbres del sud (“Strange Fruit”, escollida per la revista Time la millor cançó del segle XX). De la passional Nina Simone va interpretar cançons com aquella en què maleeix el Mississipi (“Mississipi Goddam”) o aquella en què denuncia els estereotips que esclavitzen les dones (“Four Women”). D'Abbey Lincoln vam poder escoltar estàndards tan famosos com “Jungle Queen” o "Freedom Now".


En tots aquest temes Dácil es va mostrar intensa, passional, a voltes desbocada fins arribar al free jazz, donan potser la raó a Nina Simone quan assegurava que “el minut en què diuen que sóc una cantant de jazz canvio. Sóc com el vent”.

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya