Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies

Una ocasió per conèixer de més a prop la realitat de les dones magribines de Banyoles

Reproduïm el parlament íntegre de la mediadora Fatima Z. B. en els prolegòmens del concert de Neyssatou
02/04/2012

Que la cultura en general i la música en particular poden ser eines de cohesió social és un principi que Joventuts Musicals de Banyoles defensa amb total convicció, i més en l'actual context. És per això que des de l'entitat es promouen diverses accions que converteixin les seves programacions culturals en ocasions per dur a terme un treball de sensibilització respecte a diversos temes de caire social.

 

Així doncs, per exemple, al voltant del concert de la cantant tunisiana Neyssatou s'han organitzat diverses activitats que sota el títol "Dones del Magrib" pretenien acostar el públic de JMB a la realitat del Magrib actual vista a través de les seves dones. I també a la realitat de les banyolines d'origen magribí. Per això, en els prolegòmens del concert de Neyssatou es va voler donar veu a aquest col·lectiu sovint invisible. L'encarregada de prendre la paraula en nom d'aquest col·lectiu va ser Fatima Zohra Barrouhou, mediadora cultural marroquina del Consorci de Benestar Social del Pla de l'Estany-Banyoles, que va efectuar un parlament carregat de compromís, reivindicació i voluntat integradora. Tot seguit us reproduïm íntegrament el seu discurs:

 

 

La identitat de la dona àrab des de la igualtat de les diferències

Definir la cultura àrab es realment molt difícil pel fet que és tremendament diversa. La cultura àrab té com a llaç  d’unió l’idioma àrab, però no sempre la mateixa religió. Des d’Occident veiem les dones dels països àrabs com un bloc uniforme; no és així ni en tots els països, ni tan sols dintre d’un mateix país. No podem parlar de la situació de les dones magribines, en general, perquè les circumstàncies poden ser molt diferents d’un lloc a l’altre. La diferència ens pot venir marcada per l’ètnia: dona àrab, dona berber; pel fet de viure al camp o a la ciutat; per l’estatus econòmic, pel nivell d’estudis....

S’ha comprovat que les dones, en una societat que funciona democràticament (on la seva veu és tinguda en compte), hi participen activament a tots els nivells. Aquesta possibilitat d’implicar-se i de participar, influeix de forma molt positiva en la vida social i privada d’aquestes dones. Això és així perquè les dones  tenen la capacitat de canviar les coses, transformar les seves vides, tant a l’àmbit privat com el públic. El que necessiten és trobar espais oberts a la paraula i a la participació.  Això passa en un context de canvis constants, ja que les societats àrabs estan en plena transformació. En relació a aquest tema Gema Martín Muñoz, directora de Casa Árabe diu què “... Per  imperatius demogràfics, socioeconòmics i generacionals, a la gran majoria dels països àrabs s’estan produint  canvis en el model de família que beneficien el paper de la dona".

No pot existir igualtat sense diferèn¬cia i a la inversa. La dona àrab està defensant valors de llibertat, democràcia i igualtat sense renunciar a la seva identitat. Més enllà del debat vel sí - vel no,  el que és significatiu és que les dones àrabs puguin decidir lliurement i participar en termes d’igualtat sense veure’s obligades a renunciar a la seva identitat.

Si s’escolten totes aquelles veus silenciades pel discurs dominant es pot observar com per exemple dins la comunitat àrab també hi ha  dones que estan defensant els mateixos principis i mantenen els mateixos interessos que moltes dones europees (com el dret a una educació igualitària o la participació en el debats de la vida pública). Pretenen demostrar que a través de la seva identitat també es poden potenciar processos cap a la modernització de la societat i denuncien la identificació de certs valors universals amb formes occidentals.

I com totes les dones d’aquest món, elles tenen les mateixes aspiracions, les mateixes esperances, els mateixos somnis de viure en pau, d’estimar, de protegir els seus essers estimats i de viure com un esser humà lliure i digne. Gràcies.  

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya