Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies

JMB se suma a les protestes contra la pujada de l'IVA que equipara la cultura amb un article de luxe

19/07/2012

Des de Joventuts Musicals de Banyoles ens volem sumar a les protestes que ha despertat la pujada de l'IVA sobre les activitats culturals decidida recentment pel govern estatal. Totes aquestes manifestacions es poden sintetitzar en un conjunt de punts coincidents i que expressen el malestar del sector i de la societat civil per la mesura (Font: Cercle de Cultura de Catalunya):

 

  • Manca de sensibilitat de la classe política espanyola envers la cultura: Des del govern central espanyol han demostrat una immensa desconnexió i incomprensió vers el sector cultural, un dels sectors que més greument està patint la crisi. Pocs sectors tenen un augment tan significatiu de fins el 13% de l'IVA. En comparació altres activitats com el futbol o la compra de pisos no han patit un augment de l'IVA tan sever.

 

  • Posició completament contrària a la resta de països europeus: A Europa la majoria de països apliquen una imposició reduïda, i tota mena d’avantatges fiscals per a les activitats culturals. Holanda, el 2011, va elevar el tipus d’imposició a les activitats culturals, i un any després el parlament holandès ha hagut de fer marxa enrere en la mesura. A més, la Comissió Europea fa anys que aposta per la cultura i les indústries creatives com un dels motors econòmics i d'innovació que han de marcar el futur d'Europa,  el Llibre Verd de les Indústries Culturals i el programa Creative Europe (a aplicar a partir del 2014) en són dos clars exemples.

 

  • Perilla la fidelitat del públic / Disminució del consum cultural: Si, en general, la societat espanyola veurà com els propers mesos i anys el seu poder adquisitiu baixa, l’augment de l’IVA per a les activitats culturals també es veurà reflectit en un augment sobre el preu final dels productes culturals. Aquesta circumstància repercutirà indubtablement, a curt termini, en una reducció del consum cultural i, a llarg termini, pot influir en les polítiques de democratització de la cultura que durant anys s’han portat a terme.

 

  • La destrucció d’un teixit industrial i de llocs de treball: L’augment de l’IVA, mesclat amb d’altres factors com l'increment de la retenció de l’IRPF als autònoms (col·lectiu significatiu dins el sector cultural), la disminució de recursos i ajuts públics destinats a la cultura, i una crisi financera global, faran perillar enormement la continuïtat de moltes petites i mitjanes empreses. Les empreses culturals que puguin resistir, en veure disminuir els seus ingressos i veure augmentar les despeses, hauran de repensar les seves estructures i hauran de retallar llocs de treball.

 

És per tot això que, des d'aquest racó de la península, des de la comarca més petita i musical de Catalunya, també demanem al govern espanyol que recapaciti i deixi sense efecte aquestes mesures tan perjudicials per a la cultura i la societat. Perquè LA CULTURA NO ÉS UN LUXE!

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya