Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies
Altres imatges de la notícia:
 

El Quartet Gerhard, nou artista resident Bunge 2013 de l'Auditori de l'Ateneu de Banyoles

Acaba de guanyar els premis El Primer Palau i 25 anys de Catalunya Música
22/11/2012

Avui, dia de Santa Cecília, patrona de la música, s’ha presentat a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles i a la Fundació Mompou de Barcelona el nou artista resident Bunge 2013 de l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles: el Quartet Gerhard. Integrat per Lluís Casán i Judit Bardolet, violins, Miquel Jordà, viola, i Jesús Miralles, violoncel, aquest conjunt està considerat una de les realitats presents i futures més sòlides del nostre panorama musical i aquesta mateixa setmana ha estat notícia per partida doble com a guanyador dels premis El Primer Palau i 25 anys de Catalunya Música.

 

En les presentacions hi han intervingut Jordi Bosch, regidor de Cultura, Patrimoni cultural i Festes de l'Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, president de Joventuts Musicals de Banyoles -entitat impulsora de la residència-, els quatre integrants del Quartet Gerhard, el compositor Joan Magrané, i Àlex Robles, coordinador de Catalunya Música.

 

A Banyoles, els Gerhard agafaran el relleu del violinista Miguel Colom, que va protagonitzar amb gran èxit la residència del 2012, i ho faran amb un programa ambiciós i complet. Coincidint amb el fet que enguany la residència Bunge s’amplia fins a quatre concerts, el Quartet Gerhard proposa un autèntic recorregut per la història del quartet de corda, un any sencer de recitals en els quals el grup afrontarà diversos reptes.

 

El primera serà Haydn & Sons (10 de febrer de 2013, 19 h) un concert en què es remunten fins als orígens del quartet de corda amb obres mestres del “pare” d’aquesta formació -Haydn- i d’alguns dels seus “fills” (Beethoven i Schubert). Per a Clara (9 de juny de 2013, 19 h) és el motiu del segon concert, de clara inspiració romàntica, que comptarà com a convidat excepcional amb el pianista hispanoalemany Claudio Martínez Mehner per fer possible el bell quintet de Brahms al costat d’un dels quartets de Schumann. Sota les bombes (6 d’octubre de 2013, 19 h) és el títol provisional del tercer dels concerts, una producció pròpia de la residència en la qual el quartet tindrà com a còmplice artístic el conegut actor Lluís Soler. Junts posaran veu i música a les grans convulsions dels món contemporani a través de textos d’autors com Tolstoi o Zweig i peces com el cèlebre quartet núm. 8 de Xostakòvitx. I per cloure aquest any ple d’emocions res millor que un agraïment, un Ringraziamento (1 de desembre de 2013, 19 h), parafrasejant el títol de l’impressionant moviment central de l’opus 132 de Beethoven que hi sonarà. En aquest darrer recital s’interpretaran a mode de coda o recapitulació pàgines cabdals del repertori per a quartet de corda juntament amb una estrena absoluta que és obra d’encàrrec de la residència Bunge 2013. Es tracta del quartet de corda núm. 2 de Joan Magrané, jove compositor reusenc, premiat a Viena precisament pel seu primer quartet. D’aquesta manera, el Quartet Gerhard abraçarà en una sola residència el bo i millor de la literatura quartetística de tots els temps, tant nacional com internacional, sense oblidar la creació més actual.

 

Al costat d’aquests concerts figuren tot un seguit d’activitats paral·leles que cerquen acostar al públic al món del quartet de corda en general i, en concret, als continguts de la residència Bunge 2013. Així, trobem dos clubs de lectura coorganitzats amb la Biblioteca Pública de Banyoles que comptaran amb autèntics especialistes com són Albert Torrescasana (Una música constant, de Vikram Seth, 21 de maig de 2013, 19 h) i Ricardo San Vicente (La sonata a Kreutzer, de Tolstoi, 24 de setembre de 2013, 19 h). També es projectarà el mític cicle documental Les Musiciens du Quatuor (octubre de 2013, lloc per determinar) dirigit per Catherine Zins.

 

En l’àmbit pedagògic i formatiu tindran lloc els cursos internacionals d’especialització en música de cambra i piano (del 7 al 12 de juny de 2013) que impartirà el propi Claudio Martínez Mehner, tant o més reputat com a pedagog que com a pianista. I sense oblidar totes les accions formatives que durant l’any el Quartet Gerhard durà a terme amb els alumnes de l’Escola Municipal de Música de Banyoles. Els detalls i modes d’inscripció de cadascuna d’aquestes activitats formatives s’anunciarà quan es presenti el programa d’activitats de l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals de Banyoles pel període de gener a juny de 2013.

 

Destacar, finalment, com a novetat que Catalunya Música serà per primer cop l’emissora oficial de la residència Bunge i n’enregistrarà tots els concerts, tot posant-los a disposició de la Unió Europea de Radiodifusió perquè es puguin emetre arreu. Ressenyar també que l’empresa Bunge és per segon any el patrocinador principal de la residència i li dóna nom.

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya