Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies

El Quartet Casals porta a Banyoles la seva premiada interpretació de Haydn

Està considerat un dels millors quartets de corda del món
25/03/2015

Mai un grup de música de cambra del nostre país havia assolit l’èxit i prestigi internacionals del Quartet Casals. Potser només el trio que Pau Casals va formar a principis del segle XX amb Alfred Cortot i Jacques Thibaud, malgrat que es tractava més d’una fita personal del mestre Casals que no pas d’un símptoma de la vitalitat musical del país. En el cas del Quartet que precisament porta el nom de Casals és a l’inrevés: potser és el grup que més clarament exemplifica el nivell tan alt que han assolit els intèrprets catalans i espanyols en els darrers vint anys, un nivell sense parió amb cap altre moment de la història.

 

Sigui com sigui, avui el Quartet Casals figura indiscutiblement com un dels millors quartets de corda del panorama internacional. Cal destacar que això és especialment meritori tractant-se de quartet de corda, aquella formació que probablement va inventar Haydn en què es troben dos violins, una viola i un violoncel per produir el so més brillant, subtil i complex de la música dita de cambra. I si s'hagués d'establir un rànquing, el Quartet Casals ocupa sens dubte un dels primers llocs del top ten de quartets de corda del món. I són molts els que asseguren que, de fet, encapçalen aquest imaginari rànquing. 

 

Aquest grup d’absoluta referència, que actua de manera assídua a sales com la Wigmore Hall, Carnegie Hall, Musikverein de Viena, Kölner Philarmonie, Cité de la Musique de Paris, Schubertiade Schwarzenberg, Concertgebouw d’Amsterdam i Philarmonie de Berlín, debutarà el proper 28 de març a una altra sala de concerts més modesta que les mencionades, però segurament més familiar pels lectors de la Revista de Banyoles: l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles. Amb aquestes credencials, és evident que es tractarà d’una dels concerts més destacats de la temporada. Un d’aquests recitals de luxe que fan que, sovint, l’Auditori de l’Ateneu pugui figurar d’igual a igual davant d’auditoris de primera fila.

 

Si la sola presència dels Casals ja és notícia per si mateix, el programa que interpretaran fa encara més rellevant la cita. I és que a Banyoles hi portaran una de les obres mestres de Haydn, una de les peces més destacades del repertori per a quartet de corda: Les set darreres paraules de Crist a la creu. Es tracta d’una obra singular, que li va encarregar a Haydn un confraria de Cadis (!) per ser interpretada durant la Setmana Santa. Cadascun dels moviments de la peça està construït, malgrat ser instrumental, a partir d’una de les set paraules o locucions que Jesús va dir durant la seva passió, tal com ho consignen els evangelis i la tradició. L’èxit de l’obra, que Haydn estimava especialment, va fer que en preparés dues versions més, per a orquestra una i per a cor i orquestra l’altra.

 

Els Casals interpretaran a Banyoles doncs la versió original per a quartet, i ho faran just a les portes de Setmana Santa. De fet aquesta obra meravellosa de Haydn és la darrera que han enregistrat pel seu segell exclusiu, Harmonia Mundi, i els ha merescut premis tan destacats com el de la crítica alemanya. Tot plegat fa doncs, que la cita sigui especialment rodona. De fet no serà la primera vegada que els Casals actuïn a Banyoles. Ja ho van fer el desembre de 2001 al Teatre Municipal, també de la mà de Joventuts Musicals (de Banyoles i de Catalunya). Llavors però eren un quartet de joves promeses que tot just feia quatre anys que tocaven junts. Encara no havien guanyat els primers premis dels Concursos Internacionals de Londres i d’Hamburg (concurs Brahms), ni el Premio Nacional de Música. Llavors ni tan sols existia l’Auditori de l’Ateneu. I era poc previsible que aquell quartet, que al cap d’uns anys esdevindria un grup de fama internacional, tornaria a Banyoles. Però les circumstàncies s’han alineat perquè això sigui així.  

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya