Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies

La sensació del flamenc actual, Rocío Márquez, enceta aquest dissabte la seva residència artística a l'Ateneu - CMEM

Amb un concert i una masterclass
22/04/2015

És la cantaora per antonomàsia del moment i està cridada a ser, si no ho és ja, la gran veu del flamenc actual. Rocío Márquez enceta aquest dissabte 25 d’abril, la residència artística de l’Ateneu – CMEM. I ho fa amb un recital de cante ortodox, acompanyada al toque per un dels seus guitarristes habituals, Manuel Herrera (21 h, 15 €). Serà la primera presa de contacte de l’Auditori banyolí amb Márquez, una manera excepcional de descobrir la cantaora de Huelva en la seva faceta més ortodoxa i més intensa.

 

El concert anirà precedit d’una masterclass (18:30) de cant flamenc amb la mateixa Rocío Márquez i estudiants de l’EMMB. Serà, sens dubte, una experiència profundament enriquidora per a uns alumnes que podran rebre consells d’una de les veus amb més personalitat artística de l’Estat espanyol.

 

Nascuda el 1985 a Huelva, Márquez és aficionada al cante des de molt petita, quan assisteix a classes de flamenc a la Peña Flamenca de la ciutat. Als 15 anys es trasllada a Sevilla, on combina els estudis regulars amb educació específica en l’àmbit del flamenc. El 2008 es gradua en Educació Musical a la Universitat de Sevilla, i és allí on realitza el màster en Estudis avançats del flamenc: una anàlisi interdisciplinària. Actualment treballa en la tesi doctoral sobre la tècnica vocal en la història del flamenc. El seu últim disc, El niño (2014, Universal Music Spain), pren com eix central un dels seus grans referents, Pepe Marchena.  És un disc en el qual Márquez desferma tota la seva creativitat i inquietud. El treball combina un complex entramat de referències i d’investigacions musicològiques amb una audició oberta i accessible a tots els públics. El treball ha estat produït per Faustino Núñez i Raül Fernández Refree.

 

La residència artística de Rocío Márquez que s’enceta aquest dissabte s’allargarà fins a finals d’any. L’11 de desembre oferirà un segon concert a l’Auditori de l’Ateneu, aquesta vegada en forma de quintet. Així, Márquez afegirà percussions, cors i palmes a la seva força interpretava. Aquí, repassarà temes propis i aliens, com ara els que ha inclòs en el polèmic i innovador àlbum El Niño. En aquest cas, estarà acompanyada de Miguel Ángel Cortés, Agustín Diasserra i Los Mellis. El mateix 11 de desembre, Miguel Ángel Cortés, farà una classe magistral de guitarra flamenca.

 

La residència es complementa amb activitats paral·leles que tenen el flamenc com a eix vertebrador. Així, per als dissabte 3 d’octubre, 7 de novembre i 5 de desembre s’ha programat el curs d’audició musical Qui té por del flamenc?. Anirà a càrrec d’Alba Guerrero, una de les cantaores catalanes més destacades de les joves generacions, qui repassarà els palos més destacats i les expressions més genuïnes del flamenc, en un curs concebut per iniciar tothom en els codis del flamenc. Per altra banda, del 14 de novembre al 12 de desembre a la Sala 0 de l’Ateneu - CMEM es podrà veure l’exposició Carmen Amaya 1963, una mostra que ret homenatge a la figura de la mítica bailaora catalana Carmen Amaya a través de fotografies de Colita i Julio Ubiña, i que retraten les vivències i els balls d’Amaya en els darrers anys de la seva vida. Per últim, per al 15 de desembre, s’ha organitzat el club de lectura del llibre Pistola y cuchillo, de Montero Glez, en el qual l’autor reviu el cantaor José Monge, camí de la mort.

 

L’aposta per Rocío Márquez suposa un gir en la dinàmica dels artistes residents de l’Ateneu – CMEM ja que, des que va començar el projecte, el 2011, s’ha apostat per formacions i intèrprets clàssics. En la roda de premsa de presentació de la residència, Márquez va defensar la llibertat artística, al mateix temps que va assegurar que la seva experiència a Banyoles li aportaria coses molt bones. “Estimo Catalunya i per mi és fantàstic portar el flamenc a un lloc on potser hi ha menys coneixement però potser per això, menys prejudicis”.

 

Les entrades es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a divendres de 8:30 h a 18:45 h.)

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya