Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies

L'Ateneu - CMEM acull l'excepcional exposició ''Carmen Amaya 1963'', amb fotografies de Colita i Julio Ubiña

La mostra s'inaugura el 23 d'octubre
19/10/2015

El proper divendres 23 d’octubre a les 20 h s’inaugura a l’Ateneu – CMEM de Banyoles una exposició excepcional. Es tracta de Carmen Amaya 1963, amb fotografies de Colita i Julio Ubiña, que es podrà veure a l’Ateneu Bar i a la Sala 0 de l’Ateneu – CMEM del 23 d’octubre fins al 12 de desembre de manera gratuïta. Una exposició que es va estrenar el 2013 amb gran èxit al Palau de la Virreina de Barcelona i que recull en 40 instantànies el darrer any de vida de la gran bailaora catalana.

 

Parlar de Carmen Amaya és parlar del ball concebut com a necessitat estètica i espiritual més que com un exercici professional. És parlar d’una bailaora prodigiosa, que navega a contracorrent, que desconcerta tothom i que revoluciona els conceptes del ball flamenc. Al mateix temps és capaç d’enamorar Franklin Roosevelt, el rei Alfons XIII i els públics d’Amèrica, Europa i l’Estat espanyol. Tots aquests elements són els que retrata de forma magistral l’exposició de Colita i Julio Ubiña.

 

Nascuda el 2 de novembre de 1913 a Barcelona, a la platja del Somorrostro, Amaya va ser la gran de sis germans. Va ser la seva tia qui la introduir al món del flamenc. Des de petita, acompanyava al seu pare, que era guitarrista, ballant pel carrer i amb només vuit anys debuta i triomfa al Teatre Espanyol. Amb setze anys balla davant d’Alfons XIII en la inauguració de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929 i inicia una carrera que la durà a participar en pel·lícules i a actuar a París. Amb l’inici de la Guerra Civil espanyola fuig a Buenos Aires on inicia una gira per Amèrica que durarà onze anys amb un èxit abassegador. El 1941 entra als Estats Units on continua un èxit fulgurant que la porta a ser l’artista més admirada per les estrelles de cinema i d’art de l’època. Acabada la Segona Guerra Mundial torna a Europa, tot i que no és fins al 1947 que aterra novament a Catalunya. El seu èxit internacional continua. També els reconeixements populars. El 1959 l’Ajuntament de Barcelona inaugura la font de Carmen Amaya, en el lloc on de petita anava a recollir aigua. Amaya va morir el 19 de novembre de 1963 a la seva masia de Begur.

 

Tot aquest recorregut vital apassionant és el que recullen de forma magistral les càmeres de Colita i Julio Ubiña. Isabel Steva Hernández, coneguda amb el sobrenom artístic de Colita, va néixer l’any 1940 a Barcelona i és coneguda com la fotògrafa de la gauche divine barcelonina. El 1962 treballa en l’arxiu de personatges de la pel·lícula Los Tarantos, l’última en la qual va treballar Carmen Amaya i és en aquell moment quan les dues dones fan amistat. Referent per professionalitat i honestedat, la de Colita és una mirada imprescindible per radiografiar la vida social i cultural de Barcelona i de Catalunya de finals del segle XX.

 

Nascut a Santander l’any 1921 i mort a Barcelona el 1988, Julio Ubiña va arribar a la ciutat comtal quan tenia quinze anys. Els anys 50 s’associa amb Oriol Maspons i, junts, treballen en llibres com ara El toreo de Salón o Poeta en Nueva York, de Federico García Lorca. Va realitzar diversos reportatges fotogràfics per a les prestigioses revistes Stern i París Match, entre els quals destaquen imatges sobre Ernest Hemingway, el Congo, Jordània o el viatge de Pau VI a Terra Santa. Porta l’etiqueta de renovador de l’estil del reportatge gràfic, ja que fa l’aposta de ser directe i comunicatiu.

 

HORARIS ESPECIALS PER SANT MARTIRIÀ

L’exposició Carmen Amaya 1963, que s’emmarca en la residència artística 2015 de la cantaora Rocío Márquez  a l’Ateneu – CMEM de Banyoles, s’inaugurarà el divendres 23 d’octubre a les 20 h a la Sala 0 de l’Ateneu – CMEM amb una petita actuació de baile flamenc i un piscolabis, coincidint amb la Festa Major de Banyoles. Els dies 24 i 25 d’octubre l’horari serà de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h. La resta de dies serà de dilluns a divendres de 10 h a 13 h i en hores concertades. L’exposició es mantindrà fins el 12 de desembre, un dia després que Rocío Márquez, artista resident de l’Ateneu – CMEM 2015, faci el seu últim concert a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, a través del qual farà un tancament de luxe a la seva residència artística.

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya