Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies
Documents adjunts:

La pianista veneçolana Gabriela Montero serà la flamant artista resident de l'Ateneu - CMEM 2017

Guanyadora d'un Grammy, és una de les pianistes més reclamades del moment
12/12/2016

La pianista veneçolana internacionalment reconeguda Gabriela Montero serà la flamant artista resident de l’Ateneu – CMEM de Banyoles 2017. Així s’ha fet públic aquest matí en sengles rodes de premsa a Banyoles i a Barcelona, en les quals s’ha donat a conèixer també el programa d’activitats de la residència de Montero a Banyoles. D’aquesta manera, en la que serà la seva setena edició, les residències artístiques de l’Ateneu de Banyoles es consoliden també com un projecte amb vocació internacional, incorporant per primer cop una intèrpret de fora de l’estat, una solista reclamada per les millors sales i orquestres del moment

 

MOLT MÉS QUE UNA PIANISTA

Nascuda el 1970 a Veneçuela, Montero va fer la seva primera interpretació en públic als cinc anys. Als vuit, va debutar com a solista amb la Orquesta Sinfonica Simón Bolívar, dirigida pel mestre José Antonio Abreu. Des de llavors, la seva carrera ha estat imparable i avui és una de les pianistes més reputades del moment, tant per les seves inspirades lectures del gran repertori clàssic i romàntic com per les cèlebres improvisacions que sol incloure en els seus recitals. Montero ha recuperat el recurs a la improvisació en la música clàssica, que feia segles que s’havia abandonat, i regularment invita el seu públic a escollir idees i temes sobre els quals improvisar.

 

Entre d’altres guardons i reconeixements, el 2015 va obtenir el Premi Grammy Llatí al Millor àlbum de música clàssica. Ha estat convidada per les millor orquestres del món, com ara les Filarmòniques de Los Ángeles i Nova York, les Simfòniques de Chicago i San Francisco, Gewandhaus de Leipzig, Academy of St. Martin in the Fields, Orquestra de Cleveland, i ha sigut dirigida per mestres com Claudio Abbado o Lorin Maazel.

 

Però Montero és molt més que una grandíssima pianista, és coneguda arreu pel seu compromís en la defensa dels drets humans. Per això ha estat nomenada Cònsol Honorària per Amnistia Internacional i el 2009 va participar en la cerimònia de presa de possessió del president nord-americà Barack Obama.

 

TRES CONCERTS PER DESCOBRIR DIVERSES FACETES D’UNA ARTISTA

El nucli de la residència artística de Gabriela Montero a l’Ateneu – CMEM de Banyoles el conformaran els tres concerts que oferirà a l’Auditori de l’Ateneu. Recitals que suposen un autèntic Gabriela & friends, en el quals Montero s’envoltarà d’artistes convidats molt propers. Tres concerts en els quals es presentarà amb formacions diferents i interpretant repertoris molt diversos, constituint així tres ocasions per descobrir diverses facetes d’una artista amb majúscules.

 

El primer concert serà el divendres 3 de març (21 h, 15 €), serà un recital de piano sol en el qual Montero interpretarà en la primera part dues obres mestres del repertori romàntic, els Impromptus Op. 90 de Schubert i el Carnaval de Schumann, mentre que reservarà tota la segona part a improvisacions a partir de temes suggerits pel públic. El diumenge 1 d’octubre (19 h, 15 €), serà el torn del segon concert, en el qual Gabriela Montero farà duo pianístic amb la també veneçolana Vanessa Pérez. Juntes interpretaran un programa d’obres per a piano a quatre mans i per a dos pianos, amb peces de Lutoslawski o Rachmaninov entre d’altres compositors. Finalment, el dissabte 16 de desembre (21 h, 15 €), Montero oferirà junt amb el baríton irlandès Sam McElroy el Viatge d’hivern (Winterreise) de Schubert. Serà una cloenda en família, en la qual Montero interpretarà amb el qui és el seu marit un dels cicles de Lieder més cèlebres.  

 

ACTIVITATS PARAL·LES I DIVULGATIVES PER A TOTHOM

Al costat dels concerts, s’han programat diverses activitats paral·leles, concebudes per arribar al gran públic, i també pedagògiques, destinades als alumnes de l’Escola Municipal de Música de Banyoles. En aquest sentit, el 3 de març (17:30), s’ha organitzat un taller i demostració d’improvisació a càrrec de la pròpia Montero adreçada als alumnes de l’EMMB. Entre octubre i desembre se celebrarà el curs d’audició musical Qui té por de la clàssica?, amb el professor Rafael Esteve, amb un cicle monogràfic dedicat als concerts per a piano i orquestra més importants. Finalment, el 12 de desembre, s’ha programat una sessió de Club de lectura de la Biblioteca Pública de Banyoles dedicat a la novel·la El malaguanyat de Thomas Bernhard, que se centra en la figura del genial i excèntric pianista canadenc Glenn Gould. Activitats totes elles concebudes per acostar el món del piano al gran públic.

 

LES RESIDÈNCIES ARTÍSTIQUES DE L’ATENEU - CMEM

Nascut l’any 2011, la residència artística de l’Ateneu - CMEM és un projecte pioner a Catalunya que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, establint una relació continuada durant tot un any a través d’un complet programa de concerts i activitats. Als artistes se’ls dóna carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes artístiques.

 

En les quatre primeres edicions s’havia optat per formacions i artistes clàssics: Trio Mozart Deloitte, actualment Trío Lorca, (2011), Miguel Colom (2012), Quartet Gerhard (2013) i Pau Codina (2014). L’any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l’àmbit de la música clàssica amb la figura de la cantaora de Huelva Rocío Márquez, una de les grans del flamenco del moment. L’any 2016 l’escollit va ser el baríton Josep-Ramon Olivé, que ha suposat la primera incursió de la residència en l’àmbit líric. Amb Gabriela Montero les residències artístiques de l’Ateneu – CMEM fan un pas més en la seva consolidació i projecció.

 

Com ve essent habitual, s’editarà un llibret especial de la residència i, al final de la mateixa, un disc promocional de tiratge limitat amb una selecció de les interpretacions ofertes. Les entrades per al primer concert es podran comprar a partir del dijous 15 de desembre a les 12 h a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h).

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya