Subscriu-te a la
 
NOTÍCIES > Notí­cies

Entrevista a l'acordionista basc Ander Tellería

Actua a l'església de Sant Iscle de Centenys
25/11/2011

El jove virtuós basc de l'acordió Ander Tellería està a punt de començar una gira de concerts dins la Xarxa de Músiques de Joventuts Musicals de Catalunya. Un d'aquests concerts és precisament el que el portarà aquest proper diumenge 27 de novembre a les 19h a l'església de Sant Iscle de Centenys, al municipi d'Esponellà, en el marc de la temporada de concerts "Música i patrimoni al Pla de l'Estany". Abans de començar la gira respon a les preguntes que li proposen des de JMC.

 

Vas guanyar fa poc el Concurs Permanent de JM. Com ho vas viure? Quins records et porta? 
El record que tinc del Concurs Permanent de JM és sens dubte molt grat. L'organització va estar molt bé i sempre ens ajudaven en tot el que els demanàvem, cosa que em va donar confiança perquè aquests dies vaig estar molt nerviós. Participar en JM no és com participar en altres concursos, et pot obrir moltes portes i gent molt interessant t'escolta durant el concurs. Per sort, ja una vegada a l'escenari, aquests nervis s'obliden, i vaig poder gaudir i comunicar-me amb el públic. 

Ha fet concerts al nostre circuit arran d'aquest premi?. Com valores la projecció que suposa aquesta part del premi? 
Efectivament he realitzat alguns concerts de la mà de JM i en ells ja he pogut conèixer, a part de llocs molt bonics, gent molt interessada en la música. En ocasions ha estat molt sorprenent, ja que trobes persones amb molts coneixements sobre la música i l'acordió on menys t'ho esperes. 
Els concerts amb els que premia JM els seus guanyadors són el més important del premi. Hi ha dues raons que són molt importants i estan al seu torn unides, d'una banda la projecció a nivell social i d'oportunitats per a l'intèrpret, i, per altra, la possibilitat de millorar com a músic. La música és una experiència que si no es comparteix amb el públic mai no arriba a ésser plena. Per això és important que un intèrpret tingui concerts i l'ajuda de JM en aquest aspecte és fonamental. Al final, un trofeu o un premi en metàl·lic acaba per gastar-se però un bon concert dura per sempre.

 

Creus que els concursos són importants o indispensables per a la carrera d'un jove músic? 
És una resposta molt difícil ... No sé si és indispensable, però el que sí sé és que ajuden. 

Toques un instrument eminentment solista. Formes part d'algun grup de cambra o et centres més en la teva carrera com a solista? 
En l'actualitat, a part d'oferir concerts com a solista, formo part de l'Ensemble Ciklus i del duo Hausoka (acordió i guitarra) amb el qual he estrenat recentment obres d'Aurelio Edler-Copes i Z. F. Generabarrena. 
Encara que l'acordió de concert està contemplat com un instrument en el qual l'activitat de solista és molt important, cada vegada hi ha més repertori per a càmera amb acordió i en el futur estic segur que donarem més concerts tocant en càmera que a solo. 

Creus que la música per a acordió està prou valorada al nostre país, a part d'Euskadi? O és encara una assignatura pendent? 
A nivell social crec que encara queda feina per fer ... A la gent li costa molt oblidar 'los pajaritos', però moltes vegades aquesta visió tradicional de l'acordió és la que els porta a anar als concerts així que no sé fins a quin punt és negativa o no. El que sol passar és que un cop en el concert, el públic queda gratament sorprès de l'instrument i les seves possibilitats. 
Entre músics, però, la situació és molt diferent. Se sent un gran respecte i curiositat per l'acordió. Els compositors gaudeixen molt escrivint per a acordió perquè els ofereix moltes possibilitats, i els intèrprets ho van coneixent perquè cada vegada té més presència en les programacions. 

Un director?

V. Gergiev 

Un solista?

I. Pogorelich 

Un grup de cambra?

Ensemble Recherche 

Un compositor?

J. Torres

 

Parla'ns una mica del programa que fareu en la gira i de perquè el vas escollir 
El programa que interpretaré és abans que res molt variat. En ell hi ha des de tangos a obres religioses, i des de música barroca a dues estrenes. Amb això el que intento és que el públic pugui escoltar diferents estils i que en sortir del concert tingui una idea clara sobre l'instrument i les seves possibilitats. Dins d'aquests estils, he escollit obres amb les que em sento més còmode i en les quals sé que puc aportar alguna cosa amb la meva interpretació. 

Quins són els teus pròxims compromisos professionals? 
La veritat és que ara m'espera una temporada de molta feina. Com ja he dit fa uns dies vam estrenar dues obres, i en la gira n'estrenaré altres dues per a acordió sol de Carlos Trujillo i Mikel Urquiza. Entremig tinc concerts i just després de la gira un concurs. Això, sumat al fet que és el meu últim any en el conservatori, fa que no em quedi massa temps lliure, però la veritat és que estic amb moltes ganes i em sento amb l'energia necessària per dur a terme tot plegat. 

Quines t'agradaria que fossin les teves metes professionals immediates? 
En aquests moments el meu major objectiu és complir amb un bon nivell tots els plans que tinc per a aquest any i el següent, la qual cosa significa sobretot treure el màxim partit de les gires que m'ofereixi JM. He intentat controlar la quantitat de treball per estar al màxim i arribar a fer tot amb ganes i gaudint. Crec que és la via correcta, gaudir i comunicar-me amb el públic a través de la música.

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya