Subscriu-te a la
 
Entrevistes > Els músics que ens visiten
Documents adjunts:

Entrevista al Psaiko Quartet: "Quan ens ajuntem hi ha una conjunció de sensacions única’’

Psaiko Quartet va guanyar el 2n Premi en el Concurs de música de cambra de JM Ávila i el 1r Premi en el 88è Concurs Permanent de JM España. Presenta un concert on es podrà observar l'evolució del saxo en la música de cambra.
20/02/2019

El quartet de saxofons estrenarà l'obra Saxquartet d'Antonio Lauzurika, el compositor de la Xarxa de Músiques 18-19 i farà els concerts següents: Tarragona (19 de febrer) i Moià (23 de febrer). Entrevistem els seus components per saber com inicien la seva carrera professional.

 

 

Com és que vau decidir formar un quartet de saxos?

El quartet va sorgir en l'àmbit acadèmic, ja que en el nostre conservatori forma part del pla d'estudis. Quan vam començar a tocar junts, ens vam adonar que ens agradava, havíem trobat la nostra passió, així que la decisió de seguir amb aquest projecte va ser molt senzilla i agradable. Fer el que a un li agrada sempre és plaent, fins i tot quan requereix un gran treball i dedicació.

 

Com veieu la situació de la música clàssica al nostre país? 

Veiem que hi ha una quantitat ingent d'intèrprets excel·lents i un talent que sembla que, en comptes d'anar a menys, no para d'augmentar amb cada generació. Malgrat això, moltes vegades aquest talent no troba les oportunitats professionals òptimes i es veu obligat, o bé a emigrar o bé a trobar alternatives que no són la seva principal elecció.

De totes maneres, tenim una actitud esperançada, ja que hem tingut la sort de creuar-nos amb gent i institucions meravelloses en el nostre recorregut musical que realment ens han ajudat a començar el nostre petit projecte. Només desitgem que aquesta tasca segueixi així, fins i tot que creixi, per tal que la situació musical en el nostre país millori, ja que creiem que hi ha unes possibilitats i un talent que ho mereixen.

 

Què preferiu: el treball com a solista, la música de cambra o la simfònica?

Clarament la música de cambra. Els quatre fem una tasca solista sovint també ens agrada, però quan ens ajuntem hi ha una conjunció de sensacions única. Tot i així, sempre intentem nodrir-nos de la música en tots els seus àmbits.

 

Parleu-nos de "L'essence de la mémoire", el programa que presenteu als concerts a la Xarxa. Què hi trobarem? Per què l'heu escollit?

En el nou programa "L'essence de la mémoire" tindrem l'oportunitat de treballar amb el compositor resident de la Xarxa de Músiques Antonio Lauzurika i estrenar la seva obra Saxquartet.

Amb aquest programa, el que pretenem és mostrar totes les possibilitats que posseeix el quartet de saxofons i la seva evolució com a formació. A més ens facilita ensenyar al públic la nostra personalitat com a intèrprets.

El concert comença amb les dues primeres obres escrites per a aquesta formació i continua amb un repertori actual de transcripcions i música totalment idiomàtica.

 

Heu sigut guanyadors del Segon Premi en el Concurs de música de cambra de Juventudes Musicales de Ávila i el Primer Premi en el 88è Concurs Permanent de Juventudes Musicales de España. Què en penseu de l'activitat de Joventuts Musicals i dels seus concursos?

Ens sembla necessària i, per aquest motiu, agraïm molt tota l'activitat que estem desenvolupant gràcies a aquesta organització.

Per a un músic que comença, és realment difícil desenvolupar-se tant artísticament com professionalment, i aquestes oportunitats ajuden de debò a poder avançar, experimentar i aprendre com funciona aquest complex món musical.

Des de la difusió que tenen els concerts fins a l'ajuda econòmica per poder començar nous projectes, idees i, fins i tot, seguir estudiant.

 

Teniu algun consell pels músics que s'estan iniciant?

Nosaltres també ens estem iniciant! Tanmateix, un consell que ens han donat i en el qual creiem fermament és: lluita sempre per allò que creguis correcte, sempre. I gaudeix-ho, ja que tenim la sort de poder fer el que ens apassiona, sens dubte quelcom únic i especial.

 

A banda de la vostra participació a la Xarxa, quins són els vostres propers reptes professionals?

Ara mateix tenim la sort de tenir bastants concerts en aquesta temporada, per la qual cosa ens morim de ganes de començar-los. A més, també hem estat admesos en algun curs de música de cambra de prestigi, aquesta formació és molt important per a nosaltres.

Estem treballant també en un projecte d'investigació sobre música francesa, que serà el tema del nostre primer treball discogràfic, probablement.

La veritat és que tenim infinitat d'idees que intentem portar a terme. Algunes cauen pel camí, es recuperen, altres quallen a la primera i altres encara estan en fase de preparació.

Tots els nostres reptes professionals se centren en seguir aprenent, descobrint i tenint l'oportunitat d'expressar-nos amb aquesta agrupació.

 

 

QÜESTIONARI BREU

 

Un instrument (a banda del vostre):  Violoncel

Un director: Zubin Mehta

Un solista: Itzhak Perlman

Un grup de cambra: Alban Berg Quartet

Un compositor: George Friedrich Haas

Una obra musical: La mort i la donzella, de Franz Schubert

Un llibre: Nits Blanques, de Fiódor Dostoievski

Una ciutat: Bangkok

Un lema o refrany: "El futur pertany a aquells que creuen en la bellesa dels seus somnis" (Franklin Delano Roosevelt)

Un somni: Seguir somiant

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya