Subscriu-te a la
 
Entrevistes > Els músics que ens visiten

Entrevista a la violinista Raquel Areal

Actua aquest dissabte a Moià. ‘‘Sentir l’escalfor del públic és una de les millors sensacions que tenim els músics’’ La violinista Raquel Areal va guanyar el segon premi de la modalitat corda en el Concurs JM España 2018
10/03/2019

Acompanyada al piano per la pianista Karla Martínez, Raquel Areal farà a la Xarxa de Músiques dos concerts: Moià (23 de març) i Sant Cugat del Vallès (24 de març). L'entrevistem per conèixer les seves inquietuds.

 

 

Com és que vas decidir convertir-te en violinista?

Des de petita, els meus pares ens portaven a la meva germana i a mi a veure alguns concerts de música clàssica, per plaer, ja que ells no són músics. La meva germana, més gran que jo, ja tocava el violí i vaig decidir seguir els seus passos. Així vaig començar aquesta aventura en el món del violí.

 

Què sents quan estàs immersa en un concert? Què et passa pel cap?

És una sensació de plenitud i satisfacció totals ja que, quan soc a l'escenari, gaudeixo i interacciono amb el públic. Crec que sentir l'escalfor del públic és una de les millors sensacions que tenim els músics.  

 

Què prefereixes: la música com a solista, la música de cambra o la simfònica?

Tinc sensacions diferents a les tres, i gaudeixo molt a cada una d'elles. M'encanta tocar en música de cambra i orquestra perquè comparteixes la música amb companys. Aquest any tinc dos grups de cambra a l'Escola Superior de Música Reina Sofía, quartet i octet, amb els que estic aprenent i gaudint molt.

 

Formes part de la Xarxa com a guardonada en el Concurs JM España (2n Premi corda, Madrid, 2018). Quina importància creus que tenen els concursos en la carrera d'un jove músic?

Crec que els concursos ens ajuden en la nostra formació com a músics i com a persones. És important saber portar la pressió i els nervis. Personalment, puc dir que els concursos, a mi m'ajuden a progressar. Quan m'apunto a algun concurs, sempre m'organitzo millor i paro més atenció a la qualitat de l'estudi, però també entenc que potser aquest mètode no funcioni a tots els músics. Cada persona ha de saber què li convé a cada moment i com reacciona davant dels concursos.

 

Coneixes el moviment de Joventuts Musicals? Què penses de la seva activitat?

Em sembla que Joventuts Musicals té una gran importància a nivell nacional. Empeny la carrera de joves músics i ens ajuda a donar-nos més visibilitat. Crec que és molt important mantenir aquesta labor i seguir millorant dia a dia.

 

Parla'ns de les obres que interpretaràs en els concerts de la Xarxa. Per què les has escollit?

Juntament a la increïble pianista Karla Martínez, tocarem obres de diferents compositors. Obrim el concert reivindicant el paper de la dona amb les Romances de Clara Schumann. Aquest any se celebren 200 anys del seu naixement, i vam decidir fer-li un petit homenatge. Seguim amb la Sonata per a violí i piano núm. 3 de Brahms. I per acabar la primera part, la Sonata per a violí sol d'Ysaÿe núm. 3 "Ballade". Després del descans, la Karla interpretarà la Sonatina per a piano de Ravel. I tancarem el concert amb "Tzigane", del mateix compositor.

 

A part de la teva participació a la Xarxa, quins són els teus pròxims reptes professionals?

A llarg termini tinc programats diversos concerts com a solista a Espanya i a Polònia el 2020, en els quals interpretaré el Concert núm. 1 de Xostakóvitx dues vegades i el Concert núm. 1 de Prokofiev. A curt termini, diversos concerts amb el meu quartet i amb l'octet. Tinc alguns projectes en ment per a l'estiu i per al pròxim curs.

 

QÜESTIONARI BREU  

Un instrument (a banda del teu): Trompa

Un director: Claudio Abbado

Un solista: Janine Jansen

Un grup de cambra: Quartet Casals

Un compositor: Xostakóvitx

Una obra musical: Scheherazade, de Rimski-Kórsakov

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya