Subscriu-te a la
 
Entrevistes > Els músics que ens visiten

Entrevista al pianista Bernat Català

El pianista Bernat Català actuarà a Moià el dissabte 15 de febrer interpretant obres de Soler, Mozart i Frank. L'hem entrevistat per conèixe'l millor
11/02/2020

· Com vas trobar el teu instrument?
Vaig començar cantant a un cor infantil quan tenia 3 anys perquè m’agradava molt cantar. Recordo que durant els assajos hi havia una pianista que ens acompanyava i el piano em cridava molt l’atenció perquè era molt harmònic i sonava molt bé. Vaig començar a rebre classes de piano un any després amb la pianista del cor i allà va començar tota la meva trajectòria musical.

· Què sents quan estàs immers en un recital?
Hi ha moltes sensacions i emocions quan es fa un recital en públic. La primera cosa que se sent, amb major o menor mesura, són els nervis abans de començar el recital a causa de l’alta responsabilitat que suposa tocar sol davant d’un públic. Non obstant, quan toques la primera nota o el primer acord, et concentres amb la música i totes les altres coses desapareixen. Durant un recital sempre hi ha moments de màgia, moments en que et soprens a tu mateix, coses inesperades o no planificades, etc… En el meu cas, jo sento com si el temps no existís i estigués connectat al 100%
amb el “present”.
· Quina importància creus que ténen els concursos en la carrera d’un jove intèrpret?
Els concursos són molt importants per poder iniciar una carrera però també són una bona manera de conèixer gent, escoltar les diferents maneres de tocar i guanyar experència sobre l’escenari.
· Què significa, per a tu, el moviment de les Joventuts Musicals?
Les joventuts musicals són un dels pilars del món de la música pels joves artistes del nostre país. Gràcies als diferents concursos i a la Xarxa de Músiques, entre d’altres coses, les Joventuts Musicals desenvolupen una gran tasca en la promoció i difusió de joves músics emergents.
· Quines obres interpretaràs en els teus concerts a la Xarxa?
Presento un programa molt variat, amb dues obres de compositors espanyols: Pare Antoni Soler i Victor Cordero. El primer va viure durant el S.XVIII i el segon és un compositor contemporani (nascut el 1971 a Molins de Rei).
La peça de Victor Cordero es titula Spiegeltoccata i va ser composada el 2018 pel
Concurs de Piano de Ginebra com a peça obligada per a tots els participants.
També hi ha una sonata de W. A. Mozart i el preludi Coral i Fuga de César Frank com a plat principal del recital.
He escollit aquestes obres perquè pertanyen a 4 periodes musicals diferents i permeten veure l’evolució i el canvi en la estètica i el llenguatge de la música per a piano.
· Quins són els teus propers reptes professionals?
Tot i que tocar sol m’agrada molt, també tinc un quartet amb el qual tenim un projecte molt interessant i bastants concerts interessants per aquesta temporada i la vinent. Com a repte professional m’agradaria poder elaborar un programa de música espanyola de totes les èpoques i estils (sobretot amb compositors i obres desconegudes) i poder grabar un CD per donar a conèixer aquest tipus de repertori.
Qüestionari breu
Un instrument: Violoncel
Un/a director/a d’orquestra: Claudio Abbado
Un/a solista: Fazil Say
Un grup de cambra: Nash Ensemble
Un/a compositor/a: Pregunta difícil… Bach?
Una obra musical: Sonata en si menor de F. Liszt
Una sala de concerts: Philarmonie de Berlin
Un llibre: Cien años de soledad - G. García Márquez
Una ciutat: Barcelona
Un refrany: Tal dia farà un any!

0 Comentaris
 
 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya