Subscriu-te a la
 
Concerts 2012 > I cicle El Moianès sona 2012
Venda d'entrades

Compra entradesCompra entrades

EL MOIANÈS SONA: visita comentada, concert i tast gastronòmic

Abans del concert de l'Ensemble Una Cosa Rara farem una visita guiada a aquesta església romànica del s. XI i reformada en època barroca. Des de les 9 del matí hi ha la Firartesania de Granera

Data20/05/2012

Hora18:00h

Lloc Església parroquial de Sant Martí (Granera)

Sant Martí de Granera és l'església parroquial romànica del poble de Granera, de la comarca del Moianès, si bé adscrit administrativament a la del Vallès Oriental.

És al Barri de l'Església, al sud-sud-oest del Barri del Castell i del mateix Castell de Granera. Està separada de la Casa de la Vila de Granera, antiga escola del poble, per un carrer estret. la Rectoria és al costat de l'església, però ha perdut el seu paper de residència del rector, i està llogada com a casa de segona residència des de la dècada dels vuitanta del segle XX.

S'hi accedeix per una pista asfaltada que arrenca cap a l'oest de 80 metres al sud-oest de la capella de Santa Cecília i en uns 200 metres de recorregut arriba a l'esplanada del costat de ponent de l'església, on hi ha també la Casa de la Vila de Granera.

Citada des del 1040, en un document de Sant Benet de Bages, se'n torna a fer referència el 1068, entre les possessions que tenia aquell monestir benedictí a la zona. El segle XIII fou refeta l'església en l'estructura que encara es conserva actualment, tot i que algunes parts, com l'absis, romanen mig amagats per les construccions que s'hi afegiren posteriorment. El 1357 hi consten les advocacions, cadascuna en el seu altar, de sant Martí, santa Maria i sant Bartomeu, a les quals foren afegides el 1613 les del Roser i de sant Isidre. El 1774 fou tancada la porta original, romànica, a la façana de ponent, i s'obrí la portalada barroca actual. En la reforma barroca, s'afegiren a l'interior elements pertanyents a aquell estil artístic.

És un temple del romànic final, ja ben entrar el segle XIII; se'n conserven l'absis, de difícil visualització pels edificis que l'envolten, les restes de la porta a la façana de ponent i elements constructius (mènsules de l'antic portal i les restes d'una rosassa) diversos. Era un temple d'una sola nau, amb absis únic, orientat a llevant. L'espadanya convertida en torre damunt del primer tram de la nau també correspon a les modificacions barroques.

Depenien d'aquesta església parroquial les sufragànies de Sant Llogari de Castellet i Sant Julià d'Úixols, tot i que aquesta darrera alternà la dependència de Granera amb la de Castellterçol. Actualment en depenen, tot i que en la major part ja no s'hi celebra missa -en algunes molt eventualment- totes les esglésies i capelles del terme de Granera: Santa Cecília (on es fa actualment la missa dominical), Sant Pere Apòstol de Cal Rossell, Sant Josep del Coll, Sant Humbert de la Manyosa i Santa Maria del Castell. La capella de Bigues no ha estat mai consagrada.

L'església de Sant Martí de Granera està inclosa en la llista de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Hi consta com una obra popular del segle XVIII.

 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya