Històric > Festival d'Estiu 2013
Altres imatges de l'esdeveniment:
 

Enchanté!

Las Divinas
Carla Móra- soprano
Irene Ruiz- mezzo soprano
Marta Móra- contralto

Després dels celebrats espectacles Sing! Sing! Sing! i Chocolat!, el trio Divinas presenta Enchanté!, una nova proposta on les tres artistes s’endinsen a la música europea de principis del s.XX per fer una recreació descarnada, amb aires de cabaret burlesque i glamour decadent, de l’època de la Segona Guerra Mundial.

Data27/06/2013

Hora22:00h

Lloc Teatre Municipal La Faràndula (Sabadell)

Divinas: La Retroseducció

 

Divinas és una companyia artística que ha captat el gust per la música i l’estètica d’èpoques passades. S’especialitza en el format d’espectacles musicals teatralitzats basats en la música de la primera meitat del segle XX.

El trio està format per Carla Móra, Irene Ruiz i Marta Móra. Les seves tres components han tocat tecles artístiques diverses: música, cant, dansa i claqué. Des de 2007 treballen la idea de posar-se guants llargs i ressusciten la personalitat musical dels trios vocals femenins de l’època daurada del swing.

Inspirades en les Andrews Sisters, les veus de Divinas es fonen en un únic so. Els seus tres personatges condueixen els espectacles amb tocs d’humor i conviden al públic a viatjar amb elles per aquest món de glamour, feminitat i diversió, sempre acompanyades de músics excel·lents.

La companyia aposta per una acurada posada en escena, caracterització i ambientació dels seus espectacles que sempre miren cap al passat. Una mirada al passat per seduir el futur.

 

Divinas presenta Enchanté!

Després dels celebrats espectacles Sing! Sing! Sing! i Chocolat!, el trio Divinas presenta Enchanté!, una nova proposta on les tres artistes s’endinsen a la música europea de principis del s.XX per fer una recreació descarnada, amb aires de cabaret burlesque i glamour decadent, de l’època de la Segona Guerra Mundial.

Martí Torras, que ja va signar l’autoria i la posada en escena de l’anterior espectacle de la companyia (Chocolat!), ha escrit i dirigit Enchanté!. L’ espectacle compta amb un pianista i un clarinetista en directe, a més de les veus de les polifacètiques Carla Móra, Irene Ruiz i Marta Móra.

Enchanté! destaca per la seva comicitat, amb bones dosis d’humor absurd i un punt de sàtira política.

L’espectacle ens transporta a la ciutat de París, a punt de ser envaïda per les tropes alemanyes. Acompanyades d’un pianista i un clarinetista, les veus de Divinas ens expliquen la història del petit Cafè Enchanté, punt de trobada d’artistes, bohemis, intel·lectuals i membres de la Résistance francesa. Per narrar aquesta història, es valen de la música i el cant en directe, la dansa i el teatre.

Més teatral que mai, la companyia fa una recreació descarnada d’uns anys terribles però de gran efervescència artística.

 

A Enchanté! es respira l’aire dels cabarets burlescos i el glamour decadent. Les artistes encarnen i ridiculitzen alts dirigents nazis i escenifiquen situacions grotesques mentre reinterpreten cançons i coreografies d’aquella època.

Enchanté!, a diferència dels anteriors treballs de la companyia, s’allunya del swing i del glamour nordamericà i fa un retrat de la música europea de principis del s.XX.

Divinas reivindiquen i donen valor a gèneres com el cabaret, el claqué o el cancan - de l’escena de París a la de Berlín - i aposten fort pel ball, omplint de ritme l’escenari gràcies a la música en directe. A l’espectacle també hi podem veure un petit número de titelles i un pas de trois de ballet clàssic.

 

 

 

 

 

 

Enchanté! es divideix en tres grans blocs.

Al primer, que beu fonamentalment de la música francesa, es recreen els ambients dels cafès i cabarets de l’època que combinaven música, dansa (cancan, claqué...) i humor burlesc. Les tres artistes alemanes exiliades es troben a París.

El segon bloc, en mode de flash-back, s’inspira en el kabarett berlinès i en pel·lícules com “El gran dictador”, i aposta per la crítica i la burla per parlar del nazisme i dels seus líders.

El tercer bloc és el més emotiu i posa el punt i final a l’espectacle amb la invasió dels nazis a París i el bombardeig de la ciutat francesa el 1940.

 

 

Context històric

L’espectacle s’ambienta al 1940 i fa un recorregut imaginari per diferents ciutats com Berlín o París.

Enchanté! passa per un kabarett berlinès de la República de Weimar, una de les més creatives i innovadores culturalmente de la història d’Alemanya. Amb l’arribada d’Aldolf Hitler al capdavant del Tercer Reich, els kabaretts tanquen i els artistes s’exilien ja sigui perquè no estan d’acord amb la ideologia preponderant com per ser d’origen jueu.

En el cas d’Enchanté!, les tres artistes arriben a París on treballaran al Cafè Enchanté! fins a l’arribada de les tropes nazis. Enchanté!, la recreació d’un possible cafè-cabaret del qual no en va quedar res després de la II Guerra Mundial...per sort, però, les cançons perduren, més enllà de les guerres i els opressors.La música i els músics

La música europea és la principal protagonista d’ Enchanté!, que també presenta una cançó composada especialmente per l’espectacle. “Enchanté” de Mario Cobo i Ben Rowdon, dóna títol a l’espectacle i ens transporta a l’epicentre cultural del moment a ritme de vals i de charleston.

Alguns dels temes que incorpora Enchanté! van ser prohibits pel nazisme i d’altres van ser els que van ajudar a mantener viva l’esperança d’aquella gent que va viure la II Guerra Mundial. Divinas s’obre a noves sonoritats i té en compte la tradición musical europea, els grans compositors clàssics, la influència de l’entrada del swing al vell continent, el què això va representar pels nazis i incorpora temes en francès, alemany i anglès. Aquesta multiplicitat d’idiomes aporta diferents colors i musicalitat a l’espectacle.

La voluntat de transmetre un ambient auster i decadent els ha fet triar el clarinete i el piano per acompanyar les seves veus. El piano aporta ritme, harmonia i melodia, convertint-se en un instrument indispensable en un petit cabaret. El clarinet, per la seva banda, ens remet a l’època, aportant una sonoritat clàssica i dolça a la vegada.

Divinas incorporan instruments com la concertina o l’ ukelele en tres dels temes que interpreten. Amb ells enriqueixen els arranjaments musicals, donant un toc fresc de comicitat amb l’ukelele, i melancòlic amb la concertina.

La música en directe permet que Enchanté! tingui una banda sonora que reforça les parts dramàtiques, convinant-se amb tracks en off de composicions orquestals i altres efectes sonors. S’ha adaptat la Consagració de la Primavera d’Stravinsky a mode de motif que encadena els blocs. La composició destaca per la seva força i sensibilitat i al mateix temps, per la carència de tonalitat i de compás, cosa que ajuda a transmetre la confusió després d’un bombardeig.

 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya