Històric > Cicle de Cambra 2016-17

Granados i Goya, un món d'amor i mort

José Menor, piano.

Enric Granados

El pianista José Menor, considerat un dels músics més rellevants i importants dintre del panorama musical actual, presenta una proposta de concert, que porta per títol “Granados i Goya, un món d’amor i mort”, amb la que vol retre homenatge al gran compositor i pianista, Enric Granados (1867-1916).

Data21/10/2016

Hora21:00h

Lloc Teatre Principal (Sabadell)

El pianista José Menor, considerat un dels músics més rellevants i importants dintre del panorama musical actual, presenta una proposta de concert, que porta per títol “Granados i Goya, un món d’amor i mort”, amb la que vol retre homenatge al gran compositor i pianista, Enric Granados (1867-1916) dins la commemoració del cent aniversari de la seva mort, dins de la gira internacional que està oferint, interpretant la «Suite Goyescas», obra puntal dins del repertori pianístic del compositor català.

 

Un important nombre d’obres d'Enric Granados troben la seva inspiració en les pintures de Francisco de Goya, representant un tema central en el món imaginari de Granados, al que segueix recorrent constantment.

 

Aquestes obres inclouen el conjunt essencial de peces per a piano de Granados, la “Suite Goyescas - Los Majos Enamorados”, que representa, juntament amb “Iberia” d'Albéniz, el màxim exponent de la literatura pianística catalana i espanyola de tots els temps. Però el concepte de «Goyescas» és encara més gran, i implica també l'òpera “Goyescas”, escrita després de les obres per a piano sol i basada en el seu material musical, a més d'altres peces com “El Pelele” i “Intermezzo”, les quals tenim com a obres per a piano, però que també apareixen en l'òpera, las “Tonadillas” per a veu i piano, i un altre grup més petit de peces per a piano que esbossen idees de “Los Majos Enamorados” abans de la seva fi: “Jácara, Crepúsculo i Serenata Goyesca”.

 

Citant les paraules del mateix compositor:

 

"Estic enamorat de la psicologia de Goya, amb la seva paleta, amb ell, amb la seva musa la Duquessa d'Alba, amb les seves disputes, amb els seus models, els seus amors i afalacs. Aquest rosat blanquinós de les galtes, en contrast amb la barreja de vellut negre; aquestes criatures subterrànies, les mans de mare-perla i gessamí descansant en atzabeja, m'han posseït".

 

 
 
accés associacions
usuari:    clau:

 

avisos legals| disseny web disseny web
Xarxa de Músiques de Catalunya Joventuts Musicals de Catalunya